Wat kan ik allemaal met washi tape?

Wat is washi tape?

Laten we beginnen met de vraag 'Wat is het eigenlijk?'  Washi tape is een soort decoratief plakband. De tape is gemaakt van traditioneel, Japans papier waar het tape zijn naam ook aan te danken heeft. Washi komt van de twee Japanse woorden ‘wa’ (dit betekend Japans) en ‘shi’ (dit bekend papier). De naam betekend dus eigenlijk: Japans papier tape.

 

Waar wordt het van gemaakt?

In tegenstelling tot normaal papier, wordt washi niet gemaakt van de pulp van bomen. Washi tape wordt gemaakt van natuurlijke vezels, zoals hennep, bamboe, Japanse struiken, schors van de moerbei of rijstpapier. Hierdoor is washi papier steviger dan 'normaal' papier. Per fabrikant verschilt het waar de tape precies van gemaakt wordt.

 

De voordelen van washi tape

Washi tape is een gemakkelijk te gebruiken materiaal. Het is dun, maar tegelijkertijd heel sterk én je kunt het vaker gebruiken. Wanneer je Washi-tape ergens op plakt en het er vervolgens weer afhaalt, merk je dat het nog steeds goed plakt. Wanneer je het verwijdert, laat het ook geen lijmresten achter. Je hoeft dus niet in de weer met de stickerverwijderaar en je trekt ook niet meteen alle verf van de muur. Verder kun je er op schrijven en scheur je het gemakkelijk af. Dit maakt het ook direct een kindvriendelijk materiaal, want kinderen hoeven niet aan de slag te gaan met scherpe scharen. Washi tape is bovendien water- en hittebestendig. Héél veel praktische voordelen dus. Maar naast al die praktische voordelen is het ook gewoon echt een superleuk materiaal om te gebruiken. Hieronder laten we je zien op welke manieren je washi tape kunt gebruiken om cadeautjes mee in te pakken of je bestellingen te versieren. 

 

Inpakinspiratie met washi tape

Versier je cadeaupapier, inpakzakje of verjaardagskaart met een cadeautje van washi tape en lint. Om dit te kunnen maken heb je washi tape nodig (het liefst minimaal twee verschillende soorten), een stukje lint, een schaartje, een mesje en je cadeaupapier/inpakzakje/verjaardagskaart. Het makkelijkste is om eerst de strik te maken; daarvoor maak je twee sneetjes in het papier op de voorzijde. De sneetjes zitten recht boven de buitenste randen van het zwarte tape zodat je voldoende ruimte hebt om te strikken. Maak ook twee snedes aan de achterzijde op de zelfde hoogte en dan helemaal aan de zijkanten van het zakje. Haal het lint er doorheen en maak een strik. Maak vervolgens een 'cadeautje' van tape onder de strik. Tadaa!

Van washi tape kun je heel eenvoudig superleuke vlaggenlijntje maken. Je hebt hier alleen een stukje touw, een schaartje en washi tape voor nodig. In het onderstaande voorbeeld hebben wij gekozen voor één soort tape; de washi tape Sprinkles, maar het is natuurlijk ook leuk om juist allemaal verschillende tapes te gebruiken. 

Met verschillende soorten washi's knutsel je met weinig moeite een leuke versiering op de buitenkant van je cadeautje zoals de verjaardagstaart hieronder! Deze kun je natuurlijk ook op een kaart maken. Op de onderstaande foto hebben we de washitape Sprinkles en de tape Love gebruikt op een kraftzakje